Uporaba miselnih vzorcev pri učenju in pripravah za študij

Komercialist

Študent: Marta Vabič

Marta Vabič je diplomantka programa komercialist, na višji strokovni
šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala januarja 2008.

PDF

Diplomsko delo Marta Vabič

Učenje je zelo pomembno v današnjem globalnem času. Da je uspešno, je potrebno veliko motivacije, tako notranje, ki je v vsakem posamezniku, kakor tudi zunanje, ki prihaja iz okolice kjer se posameznik nahaja. Da je učenje še lažje in uspešnejše je potrebno vedeti kako se učiti, kakšne so učne navade , potrebna je tudi pravilna organizacija časa. Rezultat učenja pa je pridobljeno znanje.

Kot način učenja s pomočjo miselnega vzorca, je lahko učenje hitrejše in učinkovitejše. Pri takšnem načinu se uporablja lastna domišljija in ustvarjalnost. Učenje postane zanimivejše in lažje, predvsem pa zabavnejše.

Učenci redko posegajo po učenju s pomočjo miselnega vzorca, čeprav so takšen način učenja spoznali že v osnovni šoli in čeprav se zavedajo njihovih koristi in prednosti.

Cilj naše diplomske naloge je bil ugotavljanje poznavanja in uporabnost učenja s pomočjo miselnih vzorcev. Ugotoviti smo želeli predvsem, kako se učijo in pripravljajo na izpit učenci, dijaki in študentje, ali sploh uporabljajo miselne vzorce pri učenju, kdaj so jih prvič spoznali, katere so koristne lastnosti učenja s pomočjo miselnih vzorcev in ali uporabljajo računalniški
program za izdelavo miselnega vzorca.

Iz ankete je razvidno, da se anketiranci najpogosteje učijo in pripravljajo na izpit s pomočjo lastnih zapiskov ali drugih zapiskov, najmanj pa se jih uči na pamet, ki je tudi najtežji in najdaljši način učenja. S pomočjo miselnih vzorcev se jih od 100 anketiranih uči le 16, kar je presenetljivo glede številnih prednosti in koristi, ki jih prinašajo miselni vzorci in predvsem zaradi lažjega pomnjenja.

Čeprav so raziskave pokazale, da si ljudje lažje zapomnimo to kar vidimo, oziroma slike, se pri učenju ne poslužujemo večji uporabi miselnih vzorcev, s katerimi bi si prihranili čas in učenje bi bilo bolj zabavnejše.

Ugotovili smo, da je večina učencev spoznala miselne vzorce že v osnovni šoli, kar 60 anketirancev od 100 vprašanih. Vendar jih ne uporabljajo za učenje. Verjetno zato, ker se jim zdi, da zajemajo premalo snovi in da bodo bistvo izpustili.

Morda bi bilo bolje, če bi učitelji večkrat uporabili miselne vzorce tudi sami pri učni uri, za predstavitev določene snovi, za ponavljanje in utrjevanje snovi, tako bi učencem postali miselni vzorci nekaj vsakdanjega.

Miselne vzorce pri učenju uporabljajo vprašani predvsem pri delanju zapiskov, na predavanjih in vajah, nekateri pa pri branju knjig in skript.

V današnjem času se miselni vzorci ne uporabljajo samo v šolah ampak tudi drugje v gospodinjstvu pri zapisovanju opravil, pa tudi v podjetjih jih uporabljajo vodilni delavci za razne predstavitve itd…

Ob tako hitrem načinu življenja, bodo v prihodnosti miselni vzorci nekaj vsakdanjega tako v
šolah, službah kot tudi doma.

Miselni vzorci se uporabljajo pri vprašanih le občasno, redno jih uporablja le 14% anketirancev, kar je presenetljivo glede na to, da imajo številne prednosti.

Menimo, da je posledica za tako majhno uporabo miselnih vzorcev premajhen poudarek pri poznavanju miselnih vzorcev. Anketiranci so jih spoznali že v Osnovni šoli, vendar jih ne uporabljajo, da bi spoznali njihove prednosti, z njimi ne znajo zapisovati bistva snovi, kar je posledica slaba ocena, zato se raje poslužujejo dolgega zapisovanja lastnih zapiskov, ki vzamejo veliko časa in truda. Večkratna uporaba miselnih vzorcev v šoli in doma, bi pripomogla k boljšemu poznavanju in uporabnosti zapisovanja miselnih vzorcev.

Koristne lastnosti pri učenju z miselnimi vzorci so vizualni prikaz snovi, kar omogoča lažje pomnjenje in razumevanje besedila, z njimi pa zmanjšamo tudi obseg učenja. Iz ankete je razvidno, da kot koristna lastnost pri učenju z miselnimi vzorci, je na prvem mestu vizualni prikaz snovi, kar potrjuje, da si ljudje najlažje zapomnimo to kar vidimo.

Uporaba računalniškega programa za izdelavo miselnih vzorcev je pri naših anketirancih zelo majhna le 15,80%, glede na uporabnost računalniške tehnike med mladimi, je ta podatek presenetljivo majhen, vendar pa menimo, da če je majhna uporaba in poznavanje miselnih vzorcev, je tudi poznavanje računalniškega programa majhna. Vendar glede globalizacije v današnjem času temu ne bo več tako, kajti hiter tempo in veliko potrebnega znanja, ki ga učenci potrebujejo, bodo privedli k vsej večji uporabi miselnih vzorcev in uporabi računalniškega programa za izdelavo miselnih vzorcev.

Če strnemo mnenja o koristnosti miselnih vzorcev, ki so jih navedli anketiranci so zelo pozitivna, le nekaj je negativnih, predvsem pri tistih, ki jih ne uporabljajo ali pa jih sploh ne znajo uporabljati. Pozitivnih mnenj o miselnih vzorcih je veliko, z njimi si lažje in učinkovitejše zapomnimo, so kratki in jedrnati, preglednejši, z njimi povzemamo bistvo snovi, si lažje in bolj sistematično zapomnimo obravnavano snov ter si hitreje prikličemo informacije spet v spomin itd….

Mnenja so različna, za nekatere so miselni vzorci zelo uporabni, za druge niso, nekateri jih sploh ne uporabljajo. Vsak posameznik najbolje ve, kaj je za njega najboljši način za uspešno učenje, ki ga potrebuje za doseganje svojih ciljev.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Marta Vabič

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X