Načrtovanje trženja turističnih izdelkov Slovenije preko svetovnega spleta

Komercialist

Študent: Edvard Kurnik

Edvard Kurnik je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal novembra 2007.

PDF

Diplomsko delo Edvard Kurnik

Spletno trženje predstavlja vedno večji distribucijski kanal za različne panoge in podjetja. Vodilni strokovnjaki s področja trženja napovedujejo, da se bo čez deset let glavnina nakupov odvijala ravno na svetovnem spletu. Panoga, ki jo obravnavamo v tej diplomski nalogi, je turizem, znotraj turizma pa spletno trženje slovenskih turističnih destinacij. V tej diplomski nalogi smo raziskovali in analizirali stanje ter trende spletnega trženja v turizmu, optimizacije spletnega trženja in samih spletnih strani, konkurence in njihove strategije ter izoblikovali poslovni načrt kot osnovo za lastno poslovno priložnost.

S pravimi podatki ugotavljamo, kolikšno zanimanje vlada za slovenski turizem v svetovnem merilu in nakazujemo možnosti uspešnega nastopa na svetovnem spletnem trgu. Ker se v prihodnosti nameravamo poklicno ukvarjati s trženjem slovenskega turizma, je aplikativni del diplomske naloge namenjen poslovnemu načrtu, s katerim snujemo obliko, ponudbo, trženje in pogoje poslovanja. S finančnim načrtom pa ugotavljamo pričakovano poslovno uspešnost in možnost prehoda poslovne ideje v poslovno priložnost.

Pot je pomembnejša od cilja… Tako kot lahko v poslovnem načrtu ugotovimo, da na končni uspeh vpliva izredno veliko število različnih dejavnikov, so stvari večplastne tudi v medmrežnem trženju.  Za uspeh na tem področju je predvsem potrebna vztrajnost in zelo velika želja učiti se, saj se težnje nenehno spreminjajo.

Danes smo v Sloveniji in v svetu priča vse večjemu zavedanju podjetij, da svetovni splet počasi in sigurno prevzema vlogo enega izmed najpomembnejših distribucijskih kanalov. V napisanih poglavjih smo predstavili, kaj spletno trženje je in zapisali del stvari, ki so pomembne za uspešno delovanje na »on-line« trgu. V nadaljevanju smo zamisel predstavili v poslovnem načrtu, kjer smo lahko ugotovili, da se v sami poslovni zamisli skriva izjemen potencial.

Čeprav je vsebina te diplomske naloge temeljila na trženju turističnih proizvodov Slovenije na medmrežju, se ta vzorec lahko prenese v katerokoli panogo oziroma okolje. Ko smo načrtovali to diplomsko delo, smo imeli v mislih cilj: predstaviti zapletenost uspešnega nastopa na medmrežnem trgu in predvsem opozoriti na miselnost, ki temelji na drugačnih pristopih, kot se jih loteva večina podjetij, ki se ukvarja z izdelovanjem spletnih strani. Spletno trženje predstavlja mnogo več kot samo izdelavo spletne strani. Zahteva nenehno delo in spremljanje rezultatov in predvsem razmišljanje v smeri, da tudi nam lahko uspe tisto, kar je uspelo drugim.

V enem izmed poglavij smo zapisali, da za iskalni termin »SloveniaHotels« vlada izjemna tekmovalnost, saj je ta ključna beseda tista, ki v prodajnem smislu lahko prinaša najboljše rezultate. Tega se zavedajo mnoga tuja podjetja. Med časom, ko je diplomsko delo nastajalo, smo se hkrati ukvarjali z optimiziranjem naše spletne strani za iskalnike in pohvalimo se lahko, da smo na 1. mestu v iskalniku Yahoo za iskalni termin Hotels in Slovenia, kljub zelo veliki konkurenci…Podobno lahko uspe tudi vam!

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Edvard Kurnik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X