Instant znanje osebnosti – zvezdniki resničnostnih oddaj Big Brother v Sloveniji

Video produkcija

Študent: Metka Berčnik

Metka Berčnik je diplomantka programa Multimediji na Višji strokovni šoli Academia. Predstavljeno diplomsko delo je zagovarjala septembra 2009.

PDF

Diplomsko delo Metka Berčnik

Etnografske razstave na prelomu 20. stoletja so prikazovale spektakel, kjer so razstavljali ljudi v umetno narejenem okolju, ki je izgledalo podobno njihovemu domovanju. Tam so živeli in počeli vsakdanje stvari, ljudje pa so jih opazovali. Današnji spektakli, ki se vrtijo na naših malih zaslonih, resničnostni šovi, pa niso daleč od tistih davnih etnografskih razstav. Resničnosti šov je vrsta televizijske oddaje, pri kateri scenarij ni napisan vnaprej. Dogodki, ki se prikazujejo, se resnično zgodijo in niso namišljeni oziroma zrežirani. Za resničnostne šove je tudi značilno, da v njih nastopajo običajni ljudje (ponavadi željni slave in medijske pozornosti) in ne šolani igralci. Komercialna televizija POP TV je gledalcem ponudila licenčno oddajo najbolj znanega resničnostnega šova na svetu, Big Brother.

Za zaprtimi vrati hiše Big Brother veljajo pravila gospodarja, ki nima obraza. Big Brother kljub temu vidi in sliši vse. Zahteva absolutno poslušnost in strpnost ter prepoveduje nasilje. Je strog, a pravičen. Nepristransko kaznuje in pošteno nagrajuje. Je tisti, ki izbira stanovalce za skrivna poslanstva in jim deli naloge; njegova hišna pravila morajo upoštevati, njegove ukaze izpolnjevati brez ugovorov. Na resničnostne šove se ni še nikoli prijavil človek, ki bi se šel tja resnično zabavati. Slej ko prej prevaga želja po denarju in slavi, ki bi naj bili namenjeni le zmagovalcem. Te iste instant zvezde čez čas v želji biti del šov biznisa hitro potonejo in se kot »misice« prodajo še bolj pod ceno na raznorazne trgovske sejme kot hostese ali povezovalci, dokler dokončno ne potonejo v pozabo. Že prva oddaja je dosegla odlični rating in odziv. Ogledalo si jo je povprečno 10,5 % gledalcev, starih od 18 do 89 let. Še večji odziv je zabeležil Big Brother med starimi od 18 do 34 let, kar 11,6 % gledanosti oziroma v tistem času 49-% delež. Še en zelo zanimiv in šokanten podatek. Prodanih je bilo več 4.000 kartic, ki omogočajo 24-urni ogled na internetu. Številni udeleženci so postali slavni, nekateri le za kratek čas.

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Metka Berčnik

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X