Finance.si: In 2nd Quarter Most Demanded are Mechanical Engineers

235

V prvi polovici letošnjega leta je bilo na zaposlitvenem portalu Mojedelo.com objavljenih 6.420 delovnih mest. To je za tri tisoč več kot v prvih šestih mesecih lanskega leta, so sporočili iz podjetja. Več kot četrtino delovnih mest so razpisala podjetja v Osrednji Sloveniji. Sledi Gorenjska (8,9 odstotka), najmanj prostih delovnih mest pa so ponujala podjetja iz Spodnjeposavske (3,6 odstotka) in Zasavske (3,4 odstotka) regije. Več kot osem odstotkov prostih delovnih mest objavljenih na portalu, pa je bilo v tujini. Kako sicer najti službo v tujini, smo pisali v članku S trebuhom za kruhom: kako do službe v tujini.

Dobra četrtina oglasov, objavljenih v prvi polovici leta, je bila za nedoločen čas. Še vedno pa prevladuje ponudba delovnih mest (dobrih 66 odstotkov) za določen čas. Najbolj so delavce iskali v strojništvu, saj je bila dobra desetina oglasov iz te panoge. Sledijo prodaja (9,7 odstotka), tehnične storitve (dobrih osem odstotkov) in gradbeništvo (nekaj več kot sedem odstotkov). Na drugi strani pa je je le dva odstotka iskalcev zaposlitve delo iskalo v strojništvu. Največ zanimanja med iskalci zaposlitve je bilo sicer za delo v administraciji (osem odstotkov), trgovini in komerciali (7 odstotkov) in v javni upravi (šest odstotkov).

Komentar VSŠ Academia:

Višja strokovna šola Academia izjava strokovne programe za najbolj zaposljive poklice, kot omenjeno v članku: Strojništvo, Gradbeništvo, Ekonomist – Komercialist in Varovanje. Vsi študijski programi imajo 800 ur predavanj in laboratorijskih vaj ter 800 ur prakse v podjetju, ki študentom omogočajo hitrejši vstop na trg dela.