Dodatni stroški pri projektiranju in izgradnje požarnega alarmnega sistema

Komercialist

Študent: Andreja Karažinec

Andreja Karažinec je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjal aprila 2008.

PDF

Diplomsko delo Andreja Karažinec

Požar lahko s svojim delovanjem povzroči veliko materialne škode in prizadene mnoga življenja. Tega se vedno bolj zavedamo, zato so nastali razni predpisi in zakoni o varstvu in zaščiti pred požarom. Še posebej so se pisci predpisov in zakonov posvetili objektom, kjer se zbirajo večje množice ljudi.

Za določene stavbe je tako obvezna izgradnja požarnega sistema, ki ga je potrebno zgraditi po predpisih, tako, da zadostuje vsem potrebam in lahko pravilno služi svojemu
namenu.

Za pravilno izgradnjo požarnega sistema in njegovo brezhibno delovanje pa je potrebno pripraviti pravilen projekt, ki je začetek vseh nadaljnih del in temelj dobrega požarnega sistema. Zato mora projektant od investitorja sistema pridobiti čimveč raznih podatkov, ki vplivajo na izdelavo projekta in delovanje požarnega sistema.

Še posebej pomembna je komunikacija med investitorjem in projektantom pri projektih, kjer se odvija za projektanta neznana dejavnost. Pri takšnih projektih lahko slaba komunikacija privede do nepotrebnih stroškov, ki so lahko zelo visoki, do izpada dela in drugih nevšečnosti, ki bodo bremenile investitorja požarnega sistema.

Namen moje diplomske naloge je prikazati nepotrebne stroške, ki so nastali zaradi slabe komunikacije med investitorjem in projektantom. Prikazani stroški so le tisti, ki so nastali z montažo požarnega sistema. Koliko znašajo stroški servisov in izpada v proizvodnji pa naj ostane skrivnost investitorja in povod za razmislek vsem, ki boste kdaj komunicirali z projektantom o izgradnji vašega lastnega požarnega sistema.

V moji diplomski nalogi predstavljam problem v komunikaciji med udeleženci pri projektiranju in izgradnji alarmnega požarnega sistema z investitorjem. Nepravilna in nezadostna komunikacija lahko vplivata na mnoge dejavnike pri izgradnji sistema in s tem povzročita nepotrebne zastoje v delovnem procesu in velike materialne stroške za investitorja. Da se jim izognemo, je potrebno o samem objektu, njegovi namembnosti in delovnem procesu v njem izvedeti veliko pomembnih podatkov. Le-te lahko pridobimo s pogovorom med sodelujočimi v procesu izgradnje požarnega alarmnega sistema.

Čeprav so mnoga zastavljena vprašanja za investitorja sistema včasih precej nadležna in se jim nekateri podatki zdijo povsem nepomembni, za nekatere celo moteči, temu v resnici ni tako. Vsa vprašanja projektanta so zelo pomembna, saj vplivajo na izdelavo samega projekta in so predvsem povezana z velikimi stroški in izgubljenim časom zaradi zastoja v proizvodnji.

Zato bi rada vsem morebitnim bodočim investitorjem požarnih sistemov povedala, da je zanje komunikacija s projektantom zelo pomemben postopek, ki bo zmanjšal njihove stroške za izgradnjo sistema in jim prihranil marsikatero slabo voljo in jezo, ki jih prinesejo komplikacije zaradi nepravilnega požarnega sistema.

Noben projektant in izvajalec izgradnje požarnega sistema, si ne želi nepravilnih projektov. Le ti s seboj prinašajo tudi zanje veliko nepotrebnega dela in izgube časa, ko bi lahko delali že na novih projektih, veliko krat pa tudi neupravičeno slabo reklamo in celo prepire z investitorjem.

Torej bodoči investitorji požarnih, kot tudi drugih alarmnih sistemov zaupajte projektantom in izvajalcem izgradnje vašega sistema, saj kot sami pravijo Vaša varnost je naša skrb!

 

Diplomsko delo

PDF

Diplomsko delo Andreja Karažinec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X